Notícies
El dia 1 d’octubre el Consell Esportiu de l'Anoia s’uneix a la celebració del Dia Internacional de les Persones d’Edat. Compromesos amb l'esport i amb els beneficis de l'activitat física en qualsevol edat, volem fomentar un estil de vida saludable i actiu en l’etapa adulta i edats més avançades.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les activitats físiques més adequades en aquestes etapes de vida, són les activitats recreatives o d’oci que inclouen desplaçaments (passejos i caminades, bicicleta, nedar...). La finalitat ha de ser la millora de les diferents funcions del cos:
- Millores cardiorespiratòries.
- Millores musculesquèletiques i funcionals.
- Millores en l’equilibri i coordinació.
- La prevenció de malalties i del risc de caigudes.
- Millorar la salut mental i emocional (depressió, deteriorament cognitiu...).
Per aquest motiu recomanen que els adults majors de 65 anys, dediquin com a mínim 150 minuts setmanals a realitzar activitats físiques aeròbiques moderades, o qualsevol altre activitat vigorosa durant 75 minuts, o una combinació equivalent d’activitats considerada entre moderada - vigorosa.
També, informen que per obtenir majors beneficis per a la salut, dediquin fins a 300 minuts setmanals de pràctica d’activitat física aeròbica moderada, o 150 minuts setmanals vigorosa.
A més, un treball específic d’equilibri uns 3 cops a la setmana per reduir el risc de caiguda, ja que hi ha un elevat percentatge i una alta prevalença en franges d’edat avançada. També, s’haurà d’incloure de 2 a 3 dies, el treball de tonificació muscular i que siguin el més actius possibles, en funció del seu estat i salut.
Diversos estudis sobre els beneficis de les persones gran i l’activitat física han mostrat:
- Menors taxes de mortalitat per diferents causes.
- Millores de salut i prevenció respecte malalties com: cardiopaties coronàries, hipertensió, accidents cerebrovasculars, diabetis tipus 2, càncer de colon i mama, depressió, alteracions de la funció respiratòria... .
- Millores músculesquelètiques i funcionals.
- Millores del IMC (índex de massa corporal).
- Menor risc de caiguda i de mort associada a la caiguda i període d’allitament.
- Major conservació de les funcions cognitives.
- Menor risc de limitacions funcionals moderades i greus.
- Millor qualitat de vida i major independència.
- Augment de la pròpia sensació de benestar i salut.
- Millores de salut emocional.