Notícies
L’hàbit saludable d’aquesta setmana tracta de quines condicions poden afavorir i millorar a resoldre un estat o procés d’inflamació degut a una lesió.
Primer de tot és important saber que la inflamació és necessària perquè actua com a resposta de defensa natural del nostre organisme. Quan patim una lesió es produeix una ruptura de diferents teixits, i en conseqüència la mort d’un gran nombre de cèl·lules. La reacció del cos davant l’agressió és activar tots els mecanisme que disposa per reparar aquest dany produït, i això és gràcies a la inflamació. Les cèl·lules malmeses comencen a segregar histamina, per provocar la vasodilatació dels capil·lars de la zona afectada, desencadenant l’activació de determinades substàncies encarregades d’iniciar el procés de control i reparació. Degut això, es recomana evitar qualsevol acció que interrompi aquest procés fisiològic, ja que interferiria de manera negativa a l’evolució, frenant el procés d’autoreparació del cos. Així doncs, no serà recomanable l’aplicació de gel o l'ús d’antiinflamatoris en fase aguda. Per exemple, els antiinflamatoris, ofereixen un efecte analgèsic, redueixen la sensació de dolor i fan creure en un estat de millora, que no existeix. El fet de reduir la sensació de dolor, ens fa utilitzar la zona lesionada abans de temps i això desencadena augmentar el dany ja existent. Això, no vol dir que l’ús d’antiinflamatoris no estigui justificat en determinades situacions (per exemple: Inflamació desproporcionada o prolongada en el temps...), però frenar-la des dels inicis no és recomanable.
A continuació, us informem d’algunes pautes que poden ser d’utilitat:
- Primer pas - Generar un ambient antiinflamatori: Oblidar tots els nutrients que generen una inflamació. Per exemple: cereals, llegums, làctics
- Segon pas - Confiar en el propi cos i deixar seguir tot el curs: Evitar al màxim possible el us o consum d’antiinflamatoris (fàrmacs) i l’ús del gel per no alterar el propi procés de regeneració del nostre organisme.
- Aliments que poden ajudar a regenerar el teixit de manera més eficient:
- Aportar recursos per la producció de lipoxines i resolvines: Peix blau, carn de qualitat i ecològica, omega 3 ...
- Pastanagues, coriandre biològic, dent de lleó, nabius, Espinacs, bolets, raïm negre, peix blau (sardines, tonyina, seitons...) i carn ecològica. Farigola, romaní, alfàbrega, i/o menta amb oli d’oliva, 2 cebes al dia, 2 dents d’all al dia.
- Donar un impuls perquè les cèl·lules immunitàries es dirigeixen cap a la lesió: Gelatina, carn i marisc, fruits secs...