Notícies
BATCH COOKING
DESCRIPCIÓ:
És un estil d’organització culinària, per aquelles persones que tenen poc temps per cuinar entre setmana. Aquesta tècnica o metodologia consisteix en concretar un dia de la setmana i dedicar-se a cuinar els diferents grups d’aliments, de tal forma que sigui molt més fàcil preparar els àpats i menús setmanals.
BENEFICIS:
Els beneficis d’aquest estil de cuina és garantir l’alimentació saludable i gaudir de major temps lliure per realitzar altres activitats com fer esport o activitat física, sortir a caminar, dedicar temps a un mateix/família amics... .
Planificar és la clau, per tant:
PRIMER PAS:
- Elaborar un menú per a tota la setmana i fer la llista d’ingredients.
- Disposar de recipients per guardar el menjar (aptes per congelador i nevera): Recomanem no utilitzar plàstic.
- Escollir un dia per comprar els ingredients.
- Escollir dia per dedicar 2/3 hores a cuinar.
SEGON PAS:
- Cuinar el menú escollit: Tenir en compte quan ho menjaràs per ficar-ho a la nevera o congelador.
A CONSIDERAR:
- Valorar la duració dels aliments a la nevera, per exemple: una crema de verdures 5 dies aproximadament, verdures i llegums entre 3 i 4 dies. La carn pot cuinar-se dies abans i deixar-la a la nevera, però el peix és preferible cuinar-lo i menjar-lo al moment.
- Hi ha aliments que és millor no congelar: arròs, pasta...(perden sabor i textura).
- Altres aliments que no congelarem: Ous durs, vegetals crus...
- La descongelació és millor fer-la en el frigorífic.
- Hem de buscar l’equilibri entre tots els àpats setmanals, i recordar que mig plat haurà de ser verdura o base vegetal.
- Recomanable sopar verdura bullida o cuinada per la nit.
- Amanir els plats amb: Oli d’oliva verge extra, espècies, fruits secs, advocat, vinagre (sense sucres)...
A continuació us posem algunes de les bases que podeu preparar segons tipus d’aliments:
- BASES VEGETALS
Crues: Netejar-les, tallar-les i guardar-les en un recipient tancat hermèticament (evitar plàstic)
- Enciam
- Brots verds
- Canonges
- Espinacs
Bullides: Preparar per bullir, bullir i guardar-les en un recipient tancat hermèticament (evitar plàstic):
- Pèsols
- Bròquil
- Coliflor
- Espinacs
- Mongeta verda
- Bledes
- FONT DE CARBOHIDRATS:
Al forn:
- Patata
- Moniato
- Carbassa
- Remolatxa
Bullit:
- Arròs
- Quinoa
- Mill
- Fajol
- Blat Sarraí
- Cigrons
- Llenties
- Azukis
- FONT DE PROTEINES:
Al forn:
- Bacallà
- Salmó
Cru:
- Tonyina
Bullit:
- Ou dur
Wok o Paella:
- Conill
- Pollastre
- Pavo
- EXTRA VEGETALS:
Cru:
- Pastanaga
- Ceba
- Api
- Tomàquet
- Cogombre
- Pebrot
Al forn:
- Pastanaga
- Carbassó
- Albergínia
- Ceba
- Pebrot
- Tomàquet
- ESPÈCIES:
Sales naturals:
- Humus
- Salsa pesto
- Salsa de soja
- Salsa de mostassa
- ...
Altres:
- Llavors
- Fruits secs
- Fruita deshidratada
Anima't a provar aquesta nova tècnica! Tindràs més temps lliure, veuràs que menjar saludable és més fàcil del que ens pensem i et sentiràs millor!