Notícies
ENSENYAR, APRENDRE I CRÈIXER
Quan parlem d’educació i d’aprenentatges focalitzem els ensenyaments en les ciències, les llengües, la història i la cultura, la religió, l’ètica i els valors... Però, s’ensenya suficient a menjar? Com molts diuen “ensenyar a menjar és ensenyar a créixer”. Treballar l’adquisició dels hàbits alimentaris és de gran rellevància per al futur de la població.
En l’actualitat i des de fa uns anys, les xifres d’obesitat i/o sobrepès infantil són alarmants, de tal forma que aquest fet deixa de ser una malaltia per convertir-se en una epidèmia. Estudis realitzats a nivell nacional, senyalen que la prevalença augmenta en nens i nenes que esmorzen malament o no esmorzen, mengen a casa, no dormen suficients hores i porten una vida sedentària, per tant s’ha de fer una reflexió...i començar a pensar que la prevenció comença en l’entorn familiar, i no únicament a l’escola.
L’obesitat infantil és greu, perquè hi ha un alt pronòstic de continuar patint-la en edat adulta, i alhora es relaciona amb multitud de malalties; diabetis, hipertensió, colesterol elevat, determinats càncers...), per aquest motiu és tant rellevant la prevenció.
L’educació alimentaria i adquisició d’hàbits saludables no és una tasca fàcil, a més, requereix de constància i de creure plenament en els beneficis per no abandonar. També és important com a pare i mare no delegar exclusivament aquestes funcions o responsabilitats als altres, pensar que menjadors escolars, avis, o escola ja faran aquesta funció és erroni, els hàbits saludables s’han de construir a casa, tota la unitat familiar ha de tenir-la present, i el/la nen/a ha d’educar-se en una mateixa línia en tots els seus àmbits.
Com treballar-ho a casa?
- Predicar amb l’exemple i menjar tots adequadament, evitant aliments processats, refinats i ensucrats.
- Transmetre el bon gust i naturalitat alhora de menjar verdures, fruites, peix, carn, ous...i no fer comentaris negatius entre els adults. Intentar no amenaçar ni fer comentaris en el moment de posar la verdura al plat, ja que inconscientment reben un estímul negatiu.
- Molt important començar-ho en els primers anys de vida per consolidar aquest hàbit.
- Tota la família ha de menjar adequadament i saludablement, la única diferència amb l’adult ha de ser la proporció de la ració. Això de fer menús infantils tipus carns arrebossades, macarrons, patates fregides, embotits, frankfurts..... Així doncs, evitar preparar menjar especials i al gust d’ells.
- Un altre recurs que podem utilitzar és fer-los partícips alhora de comprar i cuinar.
En definitiva, creem aquests hàbits des de ben petits per tenir futurs adults sans.