Notícies
TRADICIONS DE TARDOR, VERSIÓ SALUDABLE: Els panellets
El panellets és un dolç tradicional de la tardor i en concret, de la nostra popular festa de la Castanyada. És un dolç molt característic i a vegades no és apte per a tothom, degut a certs ingredients de la recepta més tradicional. Per aquest motiu, plantegem diferents receptes de panellets i tothom pugui gaudir-ne.
També, proposem altres plats de tardor per menjar d’una manera saludable i deliciosa!
Panellets sense sucre, sense gluten i sense làctics
Ingredients:
– 1 quilo de farina d’ametlla
– 300 g de pinyons
– 3 ous
– 400 g de moniato al forn
– 250 g d’atzavara
Preparació: En un recipient, batem 2 ous. Hi afegim la farina d’ametlla, l’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.
Batem el tercer ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes.
Les cuinem en un forn preescalfat a 220º, durant 8 o 10 minuts.
Panellets vegans
Ingredients:
– Moniato, 250g
– Ametlla, 100g
– Dàtils 100g
– Gerds, 20g
– Nabius, 20g
– Pinyons, 20g
– Llavors de chía, 20g
– Coco ratllat, 20g
– Cacau en pols
– Suc de llimona
Preparació: Fornejar el moniato durant 45 minuts a 200ºC. Deixar reposar i pelar.En una batedora de got, preparar la massa de panellets amb moniato cuit. Les ametlles, els dàtils remullats durant 1hora i el suc de mitja llimona. Triturar fins obtenir una massa homogènia.
Separar la massa en quatre:
- Clàssic de pinyons: formar boletes amb la massa i cobrir amb pinyons per fora.
- Xocolata i nabius: barrejar dues cullerades de cacau en pols (desgreixat i sense sucre) amb la massa i barrejar. Formar boletes i afegir un nabiu en la part superior.
- Coco: Donar forma a la massa i cobrir-la amb coco ratllat.
- Llavors de chía y gerds: Formar boletes amb la massa, recobrir amb llavors de chía i un gerd a la part superior.
Panellets salats
Ingredients:
- 1 advocat
- 250g de cigrons bullits
- 20ml d’oli d’oliva
- Suc de mitja llimona
- 120g de farina d’ametlla
- 1c/p de pebre dolç
- Una mica de sal
- Cobrir: Llavors rosella, pipes de girasol, trossets de patata (fornejades estil xips), llavors de sèsam i pistatxo.
Preparació: Introduir tots els ingredients i triturar-los, desprès comprovar que té la textura desitjada per poder manipular amb les mans i donar forma. Per finalitzar,dividir la preparació en unes 20 racions, donar forma i arrebossar amb els ingredients proposats.
Panellets de pastanaga, moniato o carbassa i ametlles
Ingredients:
– 250 g de pastanaga, moniato o carabassa (tria l’opció que et vingui més de gust).
– 250g d’ametlla mòlta
– Ratlladura de taronja
– Opcional: llavors de sèsam torrades o coco ratllat
Preparació: Seguir el mateix procediments que els altres
Existeixen infinitats de versions, posa-li imaginació i crea les teves pròpies versions! També, pots utilitzar la base d’aquestes receptes i decorar al teu gust amb: xocolata negre, fruita que t’agradi, fruits sec que desitgis... .
Altres ingredients típics de tardor que podeu utilitzar per cuinar deliciosos plats i/o postres saludables són: Carbassa, Moniato, Moniato lila, Castanyes, Bolets, Magrana, Caquis...
Exemples de plats:
Cremes: Moniato, Carbassa
Amanides: Utilitza els ingredients de tardor (moniato, castanya, carbassa...)
Pastissos/Galetes: Utilitza els ingredients esmentats anteriorment, i acompanya’ls amb xocolata negre, cacau, fruites (taronja, mandarina, nabius, gerds...).
Quiche de tardor
Combina els teus plats afegint els ingredients d’aquesta estació:
- Quinoa (o qualsevol cereal) amb moniato/carbassa al forn, amb verdura i proteïna (ou, carn, peix) al gust.
- Falafels, hamburgueses, croquetes de moniato combinat amb altres ingredients (verdura, proteïna, greixos saludables, carbohidrats...).
- Estofat de carn amb bolets i moniato al forn.
- Estofat de verdures i tubercles
- Canelons o lasanya de moniato/carbassa
- Truita de moniato
- Albergínies farcides amb ingredients de tardor i altres.