Notícies

image
Data: Dimecres, 30 d'octubre de 2019.
Lloc: Anoia
Organitza: CEA

TRADICIONS DE TARDOR, VERSIÓ SALUDABLE:  Els panellets

El panellets és un dolç tradicional de la tardor i en concret, de la nostra popular festa de la Castanyada.  És un dolç molt característic i a vegades no és apte per a tothom, degut a certs ingredients de la recepta més tradicional. Per aquest motiu, plantegem diferents receptes de panellets i tothom pugui gaudir-ne.

També, proposem altres plats de tardor per menjar d’una manera saludable i deliciosa!

 

Panellets sense sucre, sense gluten i sense làctics

Ingredients:

– 1 quilo de farina d’ametlla

– 300 g de pinyons

– 3 ous

– 400 g de moniato al forn

– 250 g d’atzavara

Preparació: En un recipient, batem 2 ous. Hi afegim la farina d’ametlla, l’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.

Batem el tercer ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes.

Les cuinem en un forn preescalfat a 220º, durant 8 o 10 minuts.

 

Panellets vegans

Ingredients:

– Moniato, 250g

– Ametlla, 100g

– Dàtils 100g

– Gerds, 20g

– Nabius, 20g

– Pinyons, 20g

– Llavors de chía, 20g

– Coco ratllat, 20g

– Cacau en pols

– Suc de llimona

Preparació: Fornejar el moniato durant 45 minuts a 200ºC. Deixar reposar i  pelar.En una batedora de got, preparar la massa de panellets amb moniato cuit. Les ametlles, els dàtils remullats durant 1hora i el suc de mitja llimona. Triturar fins obtenir una massa homogènia.

 

Separar la massa en quatre:

  • Clàssic de pinyons: formar boletes amb la massa i cobrir amb pinyons per fora.
  • Xocolata i nabius: barrejar dues cullerades de cacau en pols (desgreixat   i sense sucre) amb la massa i barrejar. Formar boletes i afegir un nabiu en la part superior.
  • Coco: Donar forma a la massa i cobrir-la amb coco ratllat.
  • Llavors de chía y gerds: Formar boletes amb la massa, recobrir amb llavors de chía i un gerd a la part superior.

 

Panellets salats

Ingredients:

- 1 advocat

- 250g de cigrons bullits

- 20ml d’oli d’oliva

- Suc de mitja llimona

- 120g de farina d’ametlla

- 1c/p de pebre dolç

- Una mica de sal

- Cobrir: Llavors rosella, pipes de girasol, trossets de patata (fornejades estil xips), llavors de sèsam i pistatxo.

Preparació: Introduir tots els ingredients i triturar-los, desprès comprovar que té la textura desitjada per poder manipular amb les mans i donar forma.  Per finalitzar,dividir la preparació en unes 20 racions, donar forma i arrebossar amb els ingredients proposats.

 

Panellets de pastanaga, moniato o carbassa i ametlles

Ingredients:

– 250 g de pastanaga, moniato o carabassa (tria l’opció que et vingui més de gust).

– 250g d’ametlla mòlta

– Ratlladura de taronja

– Opcional: llavors de sèsam torrades o coco ratllat

Preparació: Seguir el mateix procediments que els altres

 

Existeixen infinitats de versions, posa-li imaginació i crea les teves pròpies versions! També, pots utilitzar la base d’aquestes receptes i decorar al teu gust amb: xocolata negre, fruita que t’agradi, fruits sec que desitgis... .

Altres ingredients típics de tardor que podeu utilitzar per cuinar deliciosos plats i/o postres saludables són: Carbassa, Moniato, Moniato lila, Castanyes, Bolets, Magrana, Caquis...

 

Exemples de plats:

Cremes: Moniato, Carbassa

Amanides: Utilitza els ingredients de tardor (moniato, castanya, carbassa...)

Pastissos/Galetes: Utilitza els ingredients esmentats anteriorment, i acompanya’ls amb xocolata negre, cacau, fruites (taronja, mandarina, nabius, gerds...).

Quiche de tardor

Combina els teus plats afegint els ingredients d’aquesta estació:

    1. Quinoa (o qualsevol cereal) amb moniato/carbassa al forn, amb verdura i proteïna (ou, carn, peix) al gust.
    2. Falafels, hamburgueses, croquetes de moniato combinat amb altres ingredients (verdura, proteïna, greixos saludables, carbohidrats...).
    3. Estofat de carn amb bolets i moniato al forn.
    4. Estofat de verdures i tubercles
    5. Canelons o lasanya de moniato/carbassa
    6. Truita de moniato
    7. Albergínies farcides amb ingredients de tardor i altres.
Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.