Notícies
Segons les dades que ha facilitat el Servei Meteorològic de Catalunya per a la comarca de l’Anoia aquest 2016 ha tingut una temperatura mitjana que s’ha situat per damunt de la mitjana climàtica del període 1961-1990.
A la imatge de l’esquerra apareix la zona centre i oest de la comarca amb un color que indica que la temperatura mitjana del 2016 s’ha situat entre 0,5ºC i 1,0ºC per damunt de la mitjana del període 1961-1990, la mitjana climàtica. La zona est de la comarca té un altre color que indica que la temperatura mitjana s’ha situat entre 1,0ºC i 1,5ºC per damunt de la mitjana. Segons el criteri que té el Servei Meteorològic de Catalunya, quan la temperatura mitjana d’un període es situa entre 0,5ºC i 3,0ºC per damunt de la mitjana climàtica es considera aquell període càlid. Si es situa entre +0,5ºC i -0,5ºC seria considerat normal i amb una temperatura mitjana per damunt dels 3,0ºC respecte la mitjana climàtica seria considerat molt càlid. Per tan el 2016 a l’Anoia ha estat càlid.
Per veure l’evolució de la temperatura any a any ens va bé fixar-nos en un indret lluny de l’afectació de l’entorn com és l’Observatori de Pujalt a l’Alta Anoia. Amb dades anuals complertes des del 2005 podem observar com ha evolucionat la temperatura en aquests 12 anys. No calen paraules, la gràfica és prou explícita.
Després d’aquest 2016 càlid a la comarca i a Catalunya, hem encetat un 2017 amb temperatures mitjanes per sota de la mitjana climàtica. Tot plegat sols gràcies a l’anticicló, sense que hàgim tingut una irrupció d’aire fred. De cara a les properes jornades l’anticicló vol quedar-se apartat una mica i les masses fredes situades al nord ens volen visitar. Veurem dia a dia com va evolucionant. Des de l’Observatori de Pujalt anirem seguint el dia a dia ja que la propera setmana es presenta molt i molt interessant.