Notícies
Data: del 26 al 29 de setembre
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt
El passat dilluns, 23 de setembre, a les 9:49h del matí (7:49h TU) entràvem a la nova estació, la tardor astronòmica. Aquesta s’allargarà fins el proper 22 de desembre a les 0:22h de la matinada. La durada de l’estació serà de 89 dies 16 hores i 33 minuts a diferència de l’estiu astronòmic que acabem de viure que ha durat 93 dies 15 hores i 55 minuts i és que la Terra, en el seu moviment de translació al voltant del Sol, va més ràpid a la tardor i a l’hivern donat que estem una mica més a prop del Sol.
De fet el dia d’aquest 2019 que la Terra es va acostar més al Sol va ser el 3 de gener, periheli, en que es va situar a 147 milions de quilòmetres de distància. Per contra, el dia que va passar més lluny, afeli, va ser el 4 de juliol quan es va situar a 152 milions de quilòmetres. Recordem que la distància respecte el Sol no és el que ens influeix en fet d’estar a l’estiu o a l’hivern si no que és la incidència dels raigs solars a la superfície de la Terra i com els dos hemisferis capten aquesta energia a causa de la inclinació del planeta. El passat 23 de setembre a les 9:49h, hora catalana, els dos hemisferis de la Terra van captar la mateix energia del Sol. A les 9:50h ja l’hemisferi sud captava més energia que l’hemisferi nord mentre que a les 9:48h passava just al revés per poca diferència. L’hemisferi nord anirà perdent energia captada pel sol en favir de l’hemisferi sud fins el 22 de desembre a les 0:22h moment a partir del qual l’energia captada per l’hemisferi nord tornarà a augmentar.
Aquesta inclinació que té la Terra i com recull l’energia del sol en cada hemisferi és el que ens dona el moment de començar cada estació astronòmica.