Notícies
Data: del 23 al 26 de juliol de 2020
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt
Del 15 de juliol al 15 d’agost és el període conegut com “La canícula”, el període estadísticament més calorós de l’any a bona part de l’hemisferi nord.
Canícula bé de “can”, gos. Fa referència a la constel·lació de “Canis maior” situada a l’esquerra de la constel·lació d’Orió, la principal de l’hivern. De fet aquesta constel·lació representa el gos gran que va seguint al caçador Orió.
Tot i ser una constel·lació d’hivern, a l’època dels grecs, just a partir del 15 de juliol abans de la sortida del sol, observaven que apareixia per l’est una estrella que brillava molt, Sirius. Aquesta estrella és la més brillant de la constel·lació del “Canis maior”, i de tot el cel. Quan veien aquesta estrella per primera vegada abans de la sortida del sol anunciava el període de calor més intens de l’any conegut com a canícula fent referència a la constel·lació a on es troba l’estrella Sirius. En grec el nom de l’estrella Sirius vol dir “extremadament calorós”. Els petits canvis al llarg dels segles de l’eix d’inclinació de la Terra fa que a dia d’avui aquesta estrella no es pugui veure fins a principis d’agost tot i que el període de la canícula és el mateix ja que depèn de la posició de la Terra al voltant del Sol.
De moment la canícula d’aquest any s’està comportant, però, l’estiu no s’ha acabat pas i a principis de la propera setmana ens tocarà viure els dies més càlids. Anirem veient.