Notícies

image
Data: Del 22 al 25 de desembre
Lloc: Anoia
Organitza: Observatori de Pujalt; CE Anoia

Ahir dimecres, 21 de desembre, a les 11:44h del migdia, hora catalana, començava lhivern astronòmic a lhemisferi nord. A partir davui, dia 22 de desembre, els dies ja comencen a créixer, però, ho fan de forma diferent al matí i a la tarda. De fet des del dia 8 de desembre ja ha començat a pondres el sol cada dia una mica més tard, en 2 setmanes 4 minuts. Els matins, però, el sol encara va sortint més tard hi ho farà fins el 4 de gener quan sortirà 3 minuts més tard que avui dia 22. El dia del solstici dhivern és el dia en que lhemisferi nord rep menys energia del sol i en que els dies són més curts. A partir del dia següent els dies es comencen a allargar, però, encara hi ha moltes més hores de nit que de dia i per tan encara lhemisferi es va refredant i normalment el mes més fred és el gener. De forma similar a la que succeeix a lestiu. Aquest hivern astronòmic sallargarà fins el 20 de març a les 11:28h quan arribarà la primavera astronòmica.

Com a curiositats comentar que el dia 2 de gener serà quan la Terra passarà pel punt més proper al Sol, a 147 milions de quilòmetres, mentre que el 4 de juliol arribarà al punt més allunyat a 152 milions de quilòmetres. Recordem que és la inclinació dels raigs del Sol i el nombre dhores dinsolació el que marca les diferents estacions i no pas la distància Terra-Sol. 

Aquest lloc web utilitza de tercers per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació.